Sraženinu viděli z vesmíru

29.8.2018
Citace:
Ch.Wanner et al., Natural occurrence of nanocrystalline Al-hydroxysulfates: Insights on formation, Al solubility control and As retention, Geochimica et Cosmochimica Acta, Volume 238, 1 October 2018, Pages 252-269, https://doi.org/10.1016/j.gca.2018.06.031
Zdroj
Minerál basaluminit vysrážený na kamenech engadinského potoka, foto Christoph Wanner, Institut für Geologie, Universität Bern.

Neobvyklá jasně bílá sraženina pokrývá zhruba kilometrový úsek bezejmenného potoka ve východošvýcarském Enganidu, údolí horního Innu. První, co nás napadne, je průmyslové znečištění. Nicméně jde o odlehlou chráněnou oblast. Výzkum ukázal, že jde o zcela přírodní jev. Minerál pyrit FeS2 (disulfid železnatý) podléhá v mělké vodě oxidaci na Průmyslově získáváme kyselinu sírovou pražením pyritu.kyselinu sírovou H2SO4?, takže pH potoční vody poklesne až na hodnotu 4. Kyselá voda rozpouští minerály na dně a uvolňuje z nich hlinité kationty Al3+. Po čase díky několika přítokům pH potoční vody postupně opět stoupne a hlinité kationy se vysráží na povrchu kamenů v podobě minerálu basaluminitu (angl.basaluminite), chemicky hydratovaného dekahydroxosíranu hlinitého Al4OH10( SO4).(3-5)H2O.

Je zajímavé, že zářivě bílých kamenů si nikdo nepovšiml dříve. Zpětné zkoumání ukázalo, že výrazná bělost potoka je viditelná i na snímcích z družic. Nicméně jde o odlehlé údolí, kterým nevede žádná turistická stezka.

 
Odeslat komentář k článku "Sraženinu viděli z vesmíru "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Sraženinu viděli z vesmíru " e-mailem

Diskuse/Aktualizace